Airco kiezen en installeren voor bedrijven

Op zoek naar airco voor uw kantoren, bedrijfshallen, productieruimtes, ...? Hoe kiest u dan het beste model voor uw situatie? 

Vandaag de dag vindt u namelijk zo veel verschillende merken met elk hun eigen modellen en systemen, dat het niet altijd even gemakkelijk is om wegwijs te geraken in het aanbod. 

Hieronder geven we u alvast enkele tips en informatie om u te ondersteunen bij deze belangrijke investering. 

KIEST U VOOR EEN MOBIELE OF VASTE AIRCO?

Het antwoord op deze vraag zal meteen al heel wat modellen uitsluiten. Maar voordat u hierop kunt antwoorden, leggen we kort het verschil tussen beide uit. 

Om te beginnen zoomen we in op een mobiele airco. Hier is het grootste voordeel uiteraard zijn mobiliteit, it's in the word. Bovendien zijn deze modellen ook snel en eenvoudig te installeren waardoor u in no-time verholpen bent. De keerzijde van deze compacte modellen, is dan weer dat ze vaak minder koelvermogen hebben dan een vast model. 

Daar heeft u meteen al een eerste voordeel bij een vaste airconditioner, namelijk dat deze vaak krachtigere zijn en dus sneller een grote oppervlakte kunnen koelen. Daarnaast bezorgt een vaste airco u minder geluidsoverlast omdat deze uit twee delen bestaat waarvan het onderdeel dat het meeste geluid produceert aan de buitengevel, op het dak, ... wordt geïnstalleerd. Iets wat vooral mooi meegenomen is indien u op zoek bent naar koelingsmogelijkheden op kantoor. 

 

 

MONO, SPLIT, ADIABATISCH SYSTEEM? 

Die mobiele en vaste installaties kunnen we nog eens opdelen in een 4-tal systemen waarvan we de eerste drie hieronder diepgaander bespreken.

Het vierde systeem, de klimaatkast, wordt hier niet diepgaander besproken omdat deze voor meerdere doeleinden kan worden ingezet dan puur airco / koeling. Meer info vindt u op onze website.

MONOBLOCK

Een “monoblock-airco” is een instalatie die uit één geheel bestaat, zoals het woord zelf al weggeeft. 

SPLIT-SYSTEEM

Een split-systeem bestaat uit twee onderdelen die worden opgesplitst voor de installatie. Eén helft wordt in de te koelen ruimte geïnstalleerd, de andere helft wordt buiten geplaatst tegen de gevel, op het dak, ...

ADIABATISCH SYSTEEM

Adiabatische systemen zijn helemaal hip deze zomer en dat hebben ze te danken aan hun simpliciteit en gebruiksgemak.

Adiabatische koeling, ook wel verdampingskoeler is namelijk een techniek waarbij men met gebruik van lucht en water de gevoelstemperatuur drastisch kan verlagen.

Hoe dit precies in zijn werk gaat? Simpel!

Een verdampingskoeler is uitgerust met een waterreservoir waarvan het water wordt verneveld via de ventilator waardoor je gemakkelijk en snel de omgevingstemperatuur verlaagt.

Ideaal voor spotkoeling, koeling van grote garages en andere werkruimtes of tijdens evenementen. 

 

BELANGRIJKE VRAGEN OM TOT EEN KOELOPLOSSING OP MAAT TE KOMEN

1) Hoe groot is de ruimte die u wilt koelen?

Wenst u een grote ruimte of oppervlakte te koelen? Dan kiest u voor een toestel met een groot koelvermogen, vaak is een vaste airconditioner hiervoor de beste oplossing. 

Is het echter een kleine ruimte die van koeling moet worden voorzien? Dan kunt u zowel voor een vaste als mobiele airco kiezen, afhankelijk van het soort ruimte dat u wilt koelen en de termijn waarvoor u koeling nodig heeft.

Tot slot kunt u ook airco voorzien om in een grote ruimte slechts bepaalde delen te koelen, ook wel spotkoeling genoemd. In dit geval heeft u de keuze tussen zowel een mono- als adiabatisch systeem. 

 

2) Hoe lang wenst u het toestel te gebruiken? Zoekt u een lange of korte termijn oplossing? 

Zoals besproken in punt één is het ook belangrijk om de gebruikstermijn van het toestel in gedachten te houden bij het maken van uw keuze. Waarom?

Indien u slechts tijdelijk of occasioneel nood heeft aan (extra) koeling, is het interessanter om voor een mobiele unit  zoals een mono- of adiabatisch systeem te kiezen. Deze zijn namelijk snel inzetbaar én bovendien gemakkelijk te installeren of deïnstalleren.

Zoekt u echter een koeloplossing voor lange termijn of permanent? Dan is het doorgaans beter te kiezen voor een vaste airconditioner zoals de split-airco. Hierbij is het echter belangrijk om eerst na te gaan waarvoor u het toestel wilt inzetten.

 

3) Welke ruimte wenst u te koelen? 

Wilt u uw fabrieks- of productiehallen koelen? Of zoekt u een oplossing voor uw koelvraagstukken op kantoor, in uw wachtzaal, in het labo, ... ?

De ruimte die u wenst te koelen is zeer belangrijk in het kiezen van een koelinstallatie. Niet alleen omwille van de te koelen oppervlakte, maar ook op vlak van geluidsoverlast, model, gebruikstermijn, ... 

 

DELTA-TEMP ALS PARTNER

Wist u dat u bij Delta-Temp zowel voor proces-, comfort als eventkoeling terecht kunt? 

Of u nu op zoek bent naar korte of lange termijn oplossingen? Dankzij ons ruim aanbod aan zowel verhuur- als verkoopsklare machines kunnen wij steeds een antwoord op maat bieden voor al uw koelvraagstukken. 

Zelfs wanneer u reeds een koelinstallatie hebt staan, kunnen wij u ondersteunen in geval van nood, op vlak van onderhoud, voor het uitvoeren van lektesten en het leveren van lekcertficaten, ... 

 

CONTACTEER ONS