Koeling huren voor chemisch productieproces

Een chemiereus in de Antwerpse haven is al jaren een trouwe klant. Zij doen beroep op Delta-Temp voor de klimatisatie van productiehallen, temperatuursbeheersing van de serverrooms en industriële proceskoeling. Ze produceren hoogtechnologische materialen en ontwikkelen innovatieve oplossingen voor allerlei dagdagelijkse producten. Eén van hun halffabrikaten is polycarbonaat. Dit is een thermoplastisch polymeer dat gebruikt wordt in de automobielindustrie, medische toepassingen, electronica, de bouwsector, enz…

Om de warmte-ontwikkeling bij het productieproces te beheersen wordt dokwater ingezet als koelwater. Hierdoor hoeven ze in hun productie geen drinkwater meer te gebruiken. Tijdens het productieproces warmt dit water op tot meer dan 40°C. Alvorens dit terug in het dok te lozen moet dit gekoeld worden tot onder 30°C. En daar zorgt Delta-Temp voor.

Freecooling in combinatie met chiller

De koeling van het proceswater gebeurt via warmtewisselaars van elk 500kW. Onze project manager bedacht een modulaire koelinstallatie die kan ingezet worden in functie van de productie en de nodige koelcapaciteit.

Elke opstelling bestaat uit een mobiele koelmachine van 300kW, een 200kW airhandler, buffertank en generator. Het transport en installatie gebeurde door onze eigen koeltechnici. Er werden metalen rijplaten voorzien zodat de machines stabiel konden neergezet worden. De waterslangen werden via een loopbrug overheen een spoorweg naar de warmtewisselaars geleid.

In de warmtewisselaar wordt het dokwater gekoeld met behulp van het koelwater dat warmte onttrekt en op zijn beurt zelf opwarmt. Vanuit de warmtewisselaar stroomt het opgewarmde koelwater eerst naar de 200kW airhandler. Via freecooling, waarbij men de omgevingslucht gebruikt om te koelen, worden de hoogste temperaturen op een energiezuinige manier afgevlakt. Vervolgens wordt het water naar het buffervat en de 300kW chiller gepompt. Hier wordt het water verder gekoeld tot 15°C en gaat het terug naar de warmtewisselaar om het proceswater te koelen.

Wist u dat onze airhandlers kunnen ingezet worden als freecooler? Hierbij wordt het water dat er doorheen stroomt afgekoeld naar de gewenste temperatuur (uiteraard binnen de mogelijkheden van de omgevingstemperatuur). Energiezuinig en milieuvriendelijk.

Via remote control kan de klant in real-time de prestaties van de koelinstallatie volgen. Zo kan men meteen anticiperen van zodra de chiller te zwaar belast wordt. Stijgt de productie of gaat de omgevingstemperatuur de hoogte in? Dan schakelt men de tweede installatie in en komt men aan een totaal koelvermogen van 1MW.

Energiezuinige en milieuvriendelijke koeling

Doorheen gans het project wordt er veel belang gehecht aan energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Dit blijkt uit volgende aandachtspunten:

  1. Dokwater in plaats van drinkwater om het productieproces te koelen.
  2. Het koelen van het proceswater vooraleer het terug in het dok wordt geloosd om de aquacultuur niet te verstoren.
  3. Energiezuinige freecooling om de hoogste temperaturen af te vlakken.

Deze case study toont nogmaals aan waarom Delta-Temp de geschikte partner is voor elk project waarbij koeling of klimatisatie cruciaal is. De kennis en ervaring van onze project managers in combinatie met de vaardigheden van onze koeltechnici zorgen ervoor dat elke opdracht vlot tot een goed einde wordt gebracht.

Wenst u meer info over onze diensten en producten? Staat er een project gepland waarbij koeling een belangrijke rol speelt? Neem gerust contact op, onze medewerkers helpen u graag verder.

Naar chillervloot ►  Naar de airhandlers ►